
Rigget for læring – tilrettelegging for læring i voksenopplæringen
Når jeg holder kurs spør jeg ofte lærerne hva som skal til for at de lærer noe nytt. Mange synes kanskje det er selvsagt og skriver raskt ned et punkt eller to, andre bruker tid, lurer på hva som er det «riktige» svaret, strever med å sette ord på det og andre blir sittende å tenke og kommer på stadig flere elementer som er med når de skal lære noe nytt.
Det som alltid er interessant er å se hvor mye som er likt når vi tar en felles oppsummering. Selv om det er mennesker som aldri har møttes (noen kjenner hverandre fra før som kolleger så klart) men med helt ulik bakgrunn, ulike liv og lærerhverdager og ulike erfaringer og læringssituasjoner. Og det er nettopp det som er litt av poenget med øvelsen; vi er alle voksne, som har med oss ulike forutsetninger og kunnskaper, med ulike behov, ønsker og mål, men likevel er det meste likt når det er snakk om hvordan vi best kan lære noe nytt.
Og akkurat det samme kan sies om deltakerne du møter i klasserommet.
De er voksne med ulike forutsetninger og kunnskaper, behov, ønsker og mål, men det er også noen fellestrekk når de skal lære noe nytt – og det er gull for deg når du skal planlegge undervisningen din.
For hvordan kan du best mulig rigge undervisningen din for læring?
Det skal du få to konkrete tips til nå.
Struktur og rutiner
Nummer 1 handler om flere elementer, men koker i bunn og grunn ned til behovet for forutsigbarhet og trygghet i læringsprosesser. Gjennom å ha faste rutiner og kjente strukturer i undervisningen din, bygger du trygge rammer rundt deltakerne dine, som ofte er på svært ukjent grunn både i undervisningsmetoder, innhold, mål og selvsagt også språk.
Hjernen vår elsker nemlig faste mønstre og gjenkjennelse, og ved å lage noen faste rutiner knyttet til aktivitetene dere gjør i klasserommet gir du hjernen sjansen til å kjenne igjen disse mønstrene som igjen forsterker koblingene i hjernen og gir større sjanse for at læringen blir værende. Jeg gjør det samme selv når jeg skal studere eller skrive en fagoppgave og har gjort det i mange år. Jeg finner frem det jeg trenger av utstyr, bøker, penner, pc osv, lager meg en termos med te og har en fast type kjeks som jeg alltid har spist når jeg har lest til eksamen opp igjennom. Skulle gjerne sagt at det var kjeksen som gjorde at man lykkes, men det er nok dessverre ikke sant, men poenget her er et hjernen min automatisk assosierer disse rammene med at jeg skal i gang med noe nytt eller jobbe med faglig skriving og da blir det faktisk også litt lettere å komme i gang.
Tenk over hvordan du kan lage mønstre og rutiner for deltakerne dine, slik at de kan få den ekstra drahjelpen som ligger i at hjernen kjenner igjen en læringssituasjon. Det kan være måten du introduserer en aktivitet på, hvordan du starter dagen, hva dere gjør når dere leser en tekst eller hvordan deltakerne sitter når dere jobber med skriving.
Ved å ha noen faste rutiner hjelper du hjernen til deltakerne slik at den vet hva den kan forvente og da føler den seg trygg. Og er det en ting vi vet så er det trygghet er en forutsetning for læring.

Lyst til å lære mer om struktur i undervisningen?
Sjekk ut denne episoden i Språknøkler-podden: Hvordan lage struktur i undervisningen? https://spraknokler.mykajabi.com/podcasts/spraknokler-podden/episodes/2147893742
Nytteverdi
Dette punktet er det mange lærere som trekker frem på kursene. Hvis de skal lære noe nytt, må det føles nyttig eller relevant og at dette også henger tett sammen med motivasjon. Du vet kanskje selv hvordan det er når du skal lære noe nytt og det ikke føles nyttig. Da er det kort vei til å drive med andre ting og kjenne på at dette har jeg faktisk ikke tid til i min travle hverdag med alt som skal gjøres og alt man har ansvar for. Slik føles det for deltakerne dine også og derfor er nytteverdi et viktig poeng i undervisning av voksne deltakere.
Et lite NB her; det betyr ikke at alt til enhver tid skal føles nyttig, spot on og akkurat det man trengte, ofte er vi også nødt til å gå gjennom noen elementer som kanskje ikke føles veldig nyttige der og da, men som senere får en viktig plass. Det er også en viktig del av læringsprosesser og læringsstrategier – at man tåler både motgang og medgang og at man i tillegg har en indre driv som hjelper deg når ikke alt føles supernyttig og at du som lærer kanskje med peke på nytteverdien i enkelte sammenhenger.
Hva betyr nytteverdi i undervisningen din?
Jo det betyr at du må kjenne deltakerne dine godt, hva er deres behov, hva er målet og ønskene deres og hvordan ser deres hverdag ut utenfor skolen. Her finnes det like mange svar som det finnes deltakere og det er derfor relasjonen med den enkelte er en viktig nøkkel. Har du mange deltakere i klassen og det kommer nye inn og ut til stadighet har du ikke mulighet til å bygge grundige relasjoner med samtlige – sånn er det bare, men du har likevel mulighet til å få et overblikk over hvem som jobber mot videre utdanning, hvem som jobber mot en jobb og hvem som har hverdagsmestring som mål. Bare dette vil gi deg god informasjon om hvor nytteverdien ligger for den enkelte i tillegg til at du vil få annen nyttig informasjon i den daglige samhandlingen i klasserommet.
Det handler jo egentlig om å knytte undervisningen i klasserommet med det virkelige liv, slik at det språklige arbeidet får en nytteverdi utover å gjøre aktiviteter i undervisningen.
Så hvordan kan du rigge undervisningen din for læring når du jobber med voksne deltakere med norsk som andrespråk?
Lag faste rutiner og mønstre i så mange deler av undervisningen som du kan, slik at deltakerne kjenner igjen situasjonene og kan fokusere på det språklige innholdet fremfor aktivitetene i seg selv.
Bli kjent med deltakerne dine og deres behov utenfor klasserommet, slik at du kan bygge innhold og temaer i undervisningen på det deltakerne dine faktisk har behov for og slik skape nytteverdi.
Men husk at læring av et andrespråk er en sammensatt prosess som også handler om langt mer enn kun disse to punktene, det finnes ingen rask løsning, men dersom du bruker disse to elementene som utgangspunkt er du allerede langt på vei mot å hjelpe deltakerne dine videre.
Her finner du noen relevante episoder i Språknøkler-podden hvis du vil høre mer om nytteverdi, motivasjon og voksnes læring
Når deltakernes behov er utgangspunktet for undervisningen https://spraknokler.mykajabi.com/podcasts/spraknokler-podden/episodes/2148865083
Hva påvirker deltakernes motivasjon?
https://spraknokler.mykajabi.com/podcasts/spraknokler-podden/episodes/2147838868
Voksnes læring
https://spraknokler.mykajabi.com/podcasts/spraknokler-podden/episodes/2147709285
Du vil kanskje også like

Hvordan differensiere undervisningen i voksenopplæringen
16/01/2022
Hvordan planlegge økter i sammensatte klasser i voksenopplæringen
15/11/2024