Ordforråd og begreper,  Tema,  Undervisningshverdag

Hvordan undervise uten lærebok i voksenopplæringen?

Kan man egentlig undervise uten lærebok i voksenopplæringen og hvordan i alle dager gjør man i så fall det?!

Da jeg startet i voksenopplæringen på grunnskoleavdelingen var ikke dette et valg jeg kunne ta – det var noe jeg måtte. På samme måte som alle kollegaene mine også måtte det, fordi vi rett og slett ikke hadde noen læreverk å bruke. Nå skjer det heldigvis ting på grunnskolefeltet med inntoget av FOV i august 2024 og det kommer nye lærebøker som bygger på de nye og tilpassede kompetansemålene også for grunnskoleopplæring for voksne.

Men er lærebøkene nok i undervisningen?

Det jeg ofte får spørsmål om er: hvor finner jeg mer materiell, hvor finner jeg lesetekster, hvor finner jeg differensierte oppgaver, hvordan kan jeg jobbe med mer aktiv undervisning uten lærebok og hvordan skal jeg håndtere at deltakerne kun vil jobbe i boka?!

For selv om lærebøkene er en uvurderlig støtte for deg som lærer (og for deltakerne) i planlegging og gjennomføring av undervisning har det også en bakside. For svært mange deltakere kommer fra en skole- og opplæringskultur hvor læreboka i kombinasjon med lærerens kunnskap er svaret på hvor de skal hente læring. Læreboka er synonymt med læring, men som den norske opplæringssektoren er svært opptatt av skjer i læring i langt flere kontekster enn kun ved løsing av oppgaver i arbeidsboka og at undervisningen skal inneholde ulike innfallsvinkler til lærestoffet – hvor læreboka er én av dem.

Det betyr at det trengs en tydelig forventningsavklaring helt fra starten av skoleåret på at læreboka ikke er bibelen, den allvitende sannhet som tar deg fra A1 til A2 eller til neste modul i FOV. Den er ett av verktøyene vi har, men ikke det eneste. Så det første tipset jeg vil gi deg er å legge opp til undervisning uten læreboka fra starten av og gjerne også snakke om og diskutere læring med deltakerne – dersom de er klare for dette og det er rom for det språklig. Legg vanene og rutinene så tidlig som mulig, så vil det ikke bli en så stor overgang dersom du ønsker å legge bort læreboka en periode senere. Det er også viktig å si at noen deltakere ikke vil stusse på dette i det hele tatt, mens andre kanskje aldri helt får ristet av seg tanken om viktighetene av læreboka. Det er helt greit og helt normalt, men også noe du som lærer må være bevisst når du tar valg i din undervisning slik at du er klar for å ta samtalene som eventuelt måtte komme.

Den andre utfordringen med lærebøker ligger ikke hos deltakerne, men hos læreren.

Læreboka er et trygt rammeverk å støtte seg på, det bygger på læreplanen, er skrevet av et forlag og gir en tydelig progresjon og kan derfor tenkes å være dekkende for undervisningen man skal gjennom. Men når du står i klasserommet er realiteten stort sett en annen, ved at deltakernes behov ikke nødvendigvis speiles i progresjonene og innholdet i bøkene. Læreboka vil heller ikke kunne gi et helhetlig bilde av den språklige kompetansen hos deltakeren, selv om den vil ta deg et godt stykke på vei og det er viktig å kunne løsrive seg fra boka med jevne mellomrom, heve blikket og se hva status er og hva deltakerne trenger fremover.

Faren er at man havner der at det er hvor langt man har kommet i boka som avgjør hvilket nivå deltakerne er på, selv om dette egentlig gir svært lite informasjon om ferdighetene deltakerne besitter. I prinsippet kan de jo ha opparbeidet seg gode strategier for å pugge stoffet, uten å forstå det, eller at de har knukket oppgaveformatene som gjør at de mestrer tilsvarende oppgaver gjennom boka svært godt, uten å kunne overføre de språklige ferdighetene til andre typer oppgaver. Misforstå meg rett; jeg har sjeldent vært så takknemlig som da jeg startet opp i norskopplæringen og fikk både en lesebok og en arbeidsbok å bruke i undervisningen, men det ble også svært tydelig for meg hvor mye deltakerne likevel trengte av støtte rundt arbeidet med læreboka. Og det tar meg over til neste punkt.

For voksne deltakere med norsk som andrespråk trenger mer enn en lesebok med tilhørende oppgaver – og det gjør du som står i klasserommet og skal undervise dem også. De trenger oppgaver og tekster som kan brukes til mengdetrening, de trenger tilpassede oppgaver på ulike nivåer og dere trenger aktiviteter og materiell som ser temaet dere jobber med fra flere vinklinger. Og det er her undervisning uten læreboka er gull.

Her kommer mine tips til hvordan du kan gjøre det helt praktisk

1 Bruk læreboka

Litt gøy at det er første punktet når dette innlegget handler om undervisning uten lærebok, men tanken er at læreboka skal være med – bare ha en annen rolle enn tidligere. Jeg bruker læreboka som repetisjon, som utdyping eller som mengdetrening til temaet vi skal gjennom. Den har ikke hovedrollen i arbeidet med temaet/faget, men er med som et viktig verktøy på veien. Men du kan gjerne starte med læreboka som utgangspunkt dersom temaet dere skal gjennom er representert der. Hvilke ord, begreper og innhold er relevant, er det noen gode bilder i læreverket du kan bruke, får du ideer til aktiviteter du kan bruke for å utdype det som står i boka osv. Og det er da vi havner i tips nummer to, som handler om å gjøre en solid jobb før man tar læreboka med inn i undervisningen direkte.

2 Start med begreper og førforståelse

Hvilke begreper, ord og innhold er det deltakerne må ha kunnskap om når dere skal jobbe med dette temaet/faget? Lag en liste og en oversikt for deg selv så har du den også til senere arbeid med temaet. Jobb med begrepene på ulikt vis (du finner mange tips til arbeid med ord og begreper her på fagbloggen, ta en titt på innholdslista her så finner du det du trenger mest akkurat nå Innholdsliste – Fagblogg ) oversett begrepene til språk deltakerne kan – muntlig eller via ordlister og forsøk å få tak i hva deltakerne kan om temaet fra før. Her vil jeg anbefale å la deltakerne snakke om bilder eller lage tankekart om temaet dere skal i gang med på et språk de kan fra før – i språkpar eller i språkgrupper i klassen. Da får de tatt flerspråkligheten i bruk som reell ressurs, de får aktivert sin førforståelse om temaet og mer forberedt når du skal oppsummere og samle trådene på norsk.

3 Bruk begrepene i fraser, samtaler, bilder, tekster og oppgaver

Når dere har kommet godt i gang med arbeidet med begrepene drar du dette over i arbeid med språket i bruk. Hvilke fraser eller samtaler kan brukes rundt disse begrepene? Her vil du kunne differensiere ut ifra språknivåer fra å fortelle og beskrive til å argumentere og begrunne, som ett eksempel. Snakk, skriv og jobb videre med bilder til temaet/faget, les tekster som passer til, skriv tekster eller setninger selv og gjør ulike aktiviteter og oppgaver som er relevante for temaet dere jobber med. Her kommer gjerne læreboka inn som et naturlig supplement, fordi man kan finne ferdige tekster med tilhørende oppgaver til.

Her må vi faktisk stoppe opp ved et viktig poeng: Husk at det er deltakernes behov som er styrende for innholdet i undervisningen og opplæringen. I arbeidet med kompetansemålene må du derfor stoppe opp og tenke over hvilke ferdigheter, temaer og kunnskaper deltakerne faktisk har behov for å kunne for å mestre dette målet i kobling med det livet de lever i Norge. Det betyr at målene vil kunne se ganske ulike ut i praksis ut ifra om deltakerne du har skal ut i jobb, ta videre utdanning eller mestre hverdagslivet som voksen i Norge – selv om det er samme mål i bunnen. Vi er pålagt dette i læreplanens generelle del og det er her man skal ta bevisste valg når det gjelder læreverk, som selvfølgelig ikke har muligheten til å dekke alle mulige temaer og behov i enhver klasse.

4 Lag deg en fast rutine for arbeid med nye temaer

Det siste punktet er kanskje det mest avgjørende for å lykkes med undervisning uten læreboka. Lag deg en fast rutine som du kan bruke som utgangspunkt hver gang du skal i gang med et nytt tema eller et nytt fagområde. Hvordan introduserer du temaet, hvilke begreper er de viktigste og hvordan jobber dere med disse i oppstarten? Hvordan jobber dere med språklige ferdigheter koblet til temaet gjennom perioden? Hvordan jobber dere med lesing av tekster? Hva skriver dere om temaet? Hvordan vurderer du deltakerne underveis og til slutt? Skal det være vurdering og hva er formålet? Hvilken støtte kan du bruke i temaarbeidet? osv osv. Jo mer du har tenkt gjennom dette på forhånd, jo tydeligere vil tråden i arbeidet bli både for deg og deltakerne, du vil spare tid i planleggingene og det vil skape forutsigbarhet og trygghet for deltakerne i møte med nye temaer.

Så vil det ikke nødvendigvis skli knirkefritt fra starten av, dere trenger nok noen runder før arbeidsmetodene sitter og dere kan ha fult fokus på det språklige og faglige arbeidet dere skal jobbe med – så ikke gi deg! Undervisning som ikke baserer seg på læreboka alene gir uendelige mange muligheter til tilpasning, utvidelse og støtte for deltakerne og kan føles som et større kreativt rom for deg som lærer også.

Hvis du er på jakt etter materiell, metoder og tips til hvordan du kan jobbe rundt læreboka må du sjekke ut medlemskap i Språknøkler-portalen. Der finner du blant annet et oppsett for dager og økter uten lærebok som kan brukes om og om igjen og du får tilgang til et stort ressursbibliotek med undervisningsopplegg og materiell som brukes for å øve de grunnleggende ferdighetene mm på tvers av temaer og fag. (Og det beste? Det kommer nytt materiell hver eneste måned og du kan ønske deg innhold hvis det er noe du savner i din undervisning.)

Trykk deg inn her og les mer om Språknøkler-portalen Bli med i Språknøkler-portalen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *