Vurderingstips til skriftlig arbeid i voksenopplæringen
Her skal du få et kjapt og enkelt tips til hvordan du kan vurdere skriftlig arbeid fra dine voksne deltakere med norsk som andrespråk.
Slik gjør du:
Når deltakeren har levert en tekst til deg, leser du gjennom og ringer rundt tre steder i teksten hvor deltakeren kan reflektere mer, skrive mer, beskrive mer el (tilpass til det dere jobber med i din klasse og på deres nivå). Når du har lest gjennom og ringet rundt tre steder i teksten skal du lage et hjelpespørsmål til hver av de tre stedene du har ringet rundt. Dette kan du gjøre på et eget ark, nederst på arket eller i margen. Spørsmålene skal da være relatert til hvordan deltakerne kan skrive mer/forklare mer/reflektere mer de tre stedene du har ringet rundt.
Noen eksempler kan være: Hvordan ser X ut? Hva tenker du om X? Hvorfor mener du X? Hva mer ser du på bildet? Kan du skrive mer om X? Har du noen eksempler på X? osv.
Når dere så møtes til neste skriveøkt starter deltakerne økta med å svare på disse spørsmålene og å få de nye formuleringene inn i teksten.

Hva er fordelen med å jobbe med vurdering på denne måten?
Vurderingen gir konkrete og overkommelige arbeidsoppgaver å ta med seg videre i skrivearbeidet og dere kan ha fokus på konkrete ferdigheter som deltakerne skal øve på, fremfor at «alt» skal rettes på samtidig. Det gir også god sammenheng i skriveprosessen dersom dere jobber med tydelige kriterier i skriveoppgavene, slik at deltakerne vet hva de blir fulgt opp på og skal jobbe med helt konkret. I tillegg gir det mer fokus på at skriving er en prosess, mer enn noe vi skriver ned på papiret, leverer inn og det var det. Her må deltakerne finne frem teksten igjen og jobbe videre med den, noe som er en viktig læringsstrategi for å bli en god skriver. De kommer også raskt i gang i neste økt, ved at oppgavene allerede er klare til å jobbes videre med.
For deg som lærer er dette også en overkommelig vurderingsform, som i tillegg gir god støtte til deltakerne slik at de i større grad kan følge opp kommentarene selvstendig ved at du gir dem konkrete hjelpespørsmål. Husk at dette ikke går av seg selv i starten – du må modellere, forklare og vise hvordan dette fungerer og hvorfor dere gjør det slik at nytteverdien kommer frem for deltakerne og at de forstår hva de faktisk skal bruke spørsmålene til.
Samlet sett kan dette lille trikset gi deltakerne større eierskap til egen tekst og vurdering og videreutvikling av denne, det gir konkrete steg for vurderingen for deg som lærer og er med på å sørge for at dere jobber med skriving som prosess i klasserommet.
Synes du dette tipset var nyttig?
Er du med på nyhetsbrevet «Lærerrommet» går du aldri glipp av nye blogginnlegg fra Språknøkler og får tipsene rett i innboksen. Du kan melde deg på nyhetsbrevet her: Bli med på Lærerrommet! Det er helt gratis og du melder deg av når du selv ønsker.

Du vil kanskje også like

Skriv til bilder – Juleversjon!
02/12/2021
Skriv en bokanmeldelse med deltakerne dine
26/10/2020